Portland Mixed-Use Project

p02

The sustained growth of Portland’s population is a mixed blessing. While the city’s compact nature, combined with strict control over expansion, give it much of its charm, there remains a need for more housing. Unfortunately, much of this new density comes from large, monolithic slab-like buildings that don’t contribute to the appeal of their surroundings.

p01

This project is designed to animate the new density. These types of buildings are usually on the city’s east side, on busy arterial streets like Division, Hawthorne and Alberta. The ground floor is occupied by retail – stores, restaurants and services. The upper floors are apartments, either rental or condominium.

ax01

The surrounding neighborhood is typically retail, small industrial and apartments on the main street, with single family houses beyond. There’s usually a mix of older buildings with more recent development, and often there are large clashes of scale.

ax02

In this project, I’ve attempted to break down the scale of the building by articulating the units on the face of the building. While there’s an underlying order to the scheme, it’s casually developed, allowing a feeling of individuality to come through.

p07

This has a direct impact on the quality of the units. They’re all somewhat different, to the point that a resident could stand on the street and easily point out where they live.

apt-plan

The units range from studios and one bedrooms to two bedrooms with a den. Some have outdoor terraces and floor to ceiling glass, while others are more cozy. This allows the building to embrace a variety of tenants.

p05

The modulation of the building’s face also helps it relate to its neighbors. Its articulated volumes reflect the varied forms of the houses nearby, and avoid the image of a bluff cliff.

ip01

Within the units,  the articulated volumes create dynamic spaces. In the two bedroom unit pictured above, the open living area maintains a strong feeling of defined space for the living and dining areas. The outdoor terrace extends the living space outside, and into the neighborhood.

ip02

Befitting the top floor corner location of this one bedroom unit, the living space is wrapped with view and light. The generous terrace is ideal for people who want to live outside, even if it’s raining.

p03

This building’s composition reflects the diversity of Portland itself. As laid out, this building has 24 units – 12 studios, 6 one bedrooms and 6 two bedrooms with dens. There are twelve off-street covered parking places. The generous ground floor retail space offers multiple possibilities of subdivision and unit size.

p06

I designed this project, and created all the drawings and renderings in this post.

Portland Backyard Retreat

p01

This little structure, nearly 200 square feet of enclosed space, offers respite from daily life. Its simplicity is meant to engage the senses while providing shelter for contemplation.

ip01

Indoor-outdoor space, with glass walls that open wide, and wrap-around views. The roof continues over the veranda, providing shelter in the rain.

p04

Light comes in on three sides, including generous north-facing studio windows. Northern light is generally even and cool, which may be just the thing every now and then.

ip03

The space is simple and open. A wall-mounted cabinet captures the clutter, freeing the floor for whatever. These renderings show the space as it might be used to listen to music. It could also make a great studio for painting, yoga or meditation.

ip02

The view out is expansive. However, the side facing the main house is kept free of openings. This reinforces the removal from daily life, furthering the feeling of getting away for a while.

p02

From the outside, the retreat is simple and rustic. Its dark, rustic wood siding will deepen with age, becoming part of the surrounding landscape.

p03

The north-facing entry is modest, with a sense of departure as one steps from a grounded stone stoop to its entry bridge.

5047-Pavilion-Plan

The floor plan is very simple and flexible.

If this design stimulates your ideas about your own retreat, I’d be delighted to talk with you about it.

I designed the project, and created all the drawings and renderings in this post.