Church to Home Renovation

These renderings were created to help visualize how an existing, 100 year old church can be transformed into a desirable home. Located in McMinnville, Oregon, the former Christian Science church is perfectly located in a prime residential area, within a couple of blocks of the thriving downtown.

2015 08 12 p01

The proposed home’s main living space is to be in the former sanctuary of the church. While the space is quite modest by church standards, with its  seventeen foot ceiling, it is very grand for a residence.

2015 08 12 p05

The neoclassical design of the original structure is enhanced with placement of new kitchen elements, and existing, arched openings are subtly altered to facilitate their new uses.

2015 08 12 p03

This focus on the kitchen sink, with a new fireplace beyond, give the potential homeowner a good feel for the kind of living this home inspires.

2015 08 12 p02

Light from the grand arched windows animates the formal arrangement of space.

2015 08 12 p04

I developed this design in collaboration with the property owner, who appreciated my ability to translate his thoughts about how this little neoclassical temple could make a great home. I created all the renderings in this post.

Millennium Park Plaza

The goal of this project was to revitalize the base of a mixed-use tower in the heart of Chicago. Originally built in the 1970’s, the tower base’s mix of sub-grade retail, office and residential lobbies and under-utilized outdoor plaza space were crying out for help. Our design sought to simplify the many floor levels of the existing retail space, with the goal of creating larger, more leasable spaces that opened directly to street level. Lobbies were enlarged and upgraded, and the exterior was given a fresh new image.

VIEW-0000

The residential lobby was transformed into a glassy, light-filled hall. Rich, warm materials greet the residents as they return home, raising the profile of the building to match its premium, downtown location.

VIEW-0008

The retail portion of the building faces Michigan Avenue. It combines large retails spaces, which have direct access to the street, with a mall. The mall acts as a hub, connecting small retail, office and residential lobbies and a new entrance to a nearby train station.

VIEW-0007

As can be imagined, connecting all these spaces was quite complex. Working with existing conditions further challenged the design team to ensure that every bit of structure, ductwork and piping was accounted for.

VIEW-0052

One of the greatest challenges was accounting for emergency exits, both existing exits of the office and residential portions of the tower above, and new exits required by the enlarged retail spaces.

This work was performed while I was employed at Solomon Cordwell Buenz. On this project, I performed the role of project architect; coordinating site exploration, engineering consultants and SCB’s design team to ensure that all the project’s features were safe and feasible, while maximizing space and minimizing construction cost.

The renderings featured in this post were created by SCB.