Portland Backyard Retreat

p01

This little structure, nearly 200 square feet of enclosed space, offers respite from daily life. Its simplicity is meant to engage the senses while providing shelter for contemplation.

ip01

Indoor-outdoor space, with glass walls that open wide, and wrap-around views. The roof continues over the veranda, providing shelter in the rain.

p04

Light comes in on three sides, including generous north-facing studio windows. Northern light is generally even and cool, which may be just the thing every now and then.

ip03

The space is simple and open. A wall-mounted cabinet captures the clutter, freeing the floor for whatever. These renderings show the space as it might be used to listen to music. It could also make a great studio for painting, yoga or meditation.

ip02

The view out is expansive. However, the side facing the main house is kept free of openings. This reinforces the removal from daily life, furthering the feeling of getting away for a while.

p02

From the outside, the retreat is simple and rustic. Its dark, rustic wood siding will deepen with age, becoming part of the surrounding landscape.

p03

The north-facing entry is modest, with a sense of departure as one steps from a grounded stone stoop to its entry bridge.

5047-Pavilion-Plan

The floor plan is very simple and flexible.

If this design stimulates your ideas about your own retreat, I’d be delighted to talk with you about it.

I designed the project, and created all the drawings and renderings in this post.

Southwest Hills House

p06

The challenges of building in Portland’s Southwest Hills can be great. Steep drops from the street call for creative solutions, and can lead to spectacular results. This four-bedroom, 3,300 square foot house is designed to maximize its inhabitants’ enjoyment of their hillside, while minimizing construction costs.

p08

I’ve designed this house to address its sloping site in two ways: Concentrate the living spaces into a three-story tower with a compact footprint, and bridge to the street with an entrance deck, garage and driveway.

ip04

Given the vertical orientation of this house, stairs play an important role in its use and enjoyment. This stair, which connects three and a half levels, is located in a glassy bay. Scaling the stair brings dynamic views of inside and outside.

ip01

The main living space is located on the house’s top floor. I’ve capitalized on the freedom afforded by this “up top” location to explore terraced floor levels and varied roof forms. The space is open, and centered on a massive chimney.

p05

The south facing elevation shows the glassy enclosure of the living areas. In addition to the living, dining and kitchen areas of the third floor, the southwest corner of the second floor has an intimate family room. Both the living and family rooms have outdoor terraces.

2015-10-23-plans

The floor plans show this home’s compact nature. Third floor living spaces cap a family room and the master suite on the second floor. And the first floor is filled with bedrooms at ground level.

ip07

The second floor family room offers a cozy retreat, and has ample connection to the outdoors.

ax sw

This axonometric view gives a good idea of the house’s overall organization, especially the staggered terraces of the living and family rooms. It also shows the large skylight located above the fireplace, and the entrance bridge.

ip05

This view of the main living space shows its terraced floor levels and soaring ceilings. Views and light wrap around the space, and light from the sky washes the fireplace’s brick.

ip06

Set five steps above the living and dining level, the kitchen has commanding views. Yet it remains a subtle presence in the living space.

ip08

The kitchen is designed to be practical and enjoyable. It’s located steps from the garage, has ample counter and storage space, and dramatic views in all directions. The sink area is located in a bay that projects outward from the house, surrounded by views and light.

ip02

Looking back toward the living spaces from the kitchen give a good feeling for the sweeping living space of this home.

ip03

A slight turn to the west shows the connection of the kitchen to the entrance level. You can also see the fireplace chimney’s second skylight, illuminating the home’s highest level.

p01

The view from the southwest gives a good idea of how the home’s terraced living levels interact with site’s steep slope.

ip09

Inside, the ever-changing sweep of light animates the space.

p02

The design of this house is rooted in classical systems of order, energized by asymmetric elements.

p03

The house’s romantic massing is especially clear from its sides, where the disjointed roof forms interact with the projecting bays of the stairs and kitchen.

I designed this house as a speculative study on a non-specific site. I created all drawings and renderings. I’m excited to see how we could work together to make a home like this on your own hillside.

Portland Hill House

p04a

Portland, Oregon is a city with rich topography. Hills, ridges, valleys and promontories give the city texture and drama, as well as mold its neighborhoods and roadways. Slopes often present challenges – access can be tricky, and foundations are usually more elaborate. Yet the compensations are great; the views alone are worth it.

ip03b

In Portland, hills have ample greenery – soaring conifers, dense woodlands and lush forest floors. These places can feel like they’re miles out in the country, when they’re often close to the middle of the city. I’ve designed this speculative house for a Portland hillside to embrace the beauty and character of its natural setting.

p06

It’s in two parts: the main house with its vaulted living space, and a garage which includes a storage loft and studio/workshop on its lower level. These two pavilions are connected by a covered walkway at the front, and a generous terrace at the back.

plans 2

The layout of the house is clear and rational. Its form maximizes view and light, and its simple structure recalls sheds and other rural structures.

ip01-a

The main living level is aligned with the garage. Its spaces, including the master suite, are combined in one open volume. A large deck extends this space outdoors, and emphasizes the indoor/outdoor nature of this home.

p02

The living area is oriented away from the street, toward the natural landscape and view. With Portland’s rich stock of firs, cedars & spruces, the view up is just as important as the view out.

ip09

The master bedroom is a private sanctuary, intimate and expansive.

p07

The house’s street face is modest and welcoming. While the main house is just shy of 3,000 square feet, it doesn’t present a bulky image. There are three bedrooms, three full bathrooms and a powder room. I’d enjoy finding out how I can make it your home.

All design and images in this posting were created by me. The sculpture shown in the Master Bedroom rendering is called “Flying Without Wings”, and is the work of Jan Watson Flood. Her website: bronzeandcanvas.com