Pavilion Spyros

This holiday villa, on the west coast of mainland Greece, is intended to eventually become the owner’s retirement home. It’s located high on a cliff, overlooking the Mediterranean Sea.

2013-0116-3d-Exterior-1

Closely hugging the rocky site, the house is composed of three elements – the main house, terrace and guest house. The materials are stone, concrete and glass.

2011-0320-main-level-plan

The site’s casual layout contains simply ordered spaces, composed with concrete columns and stone walls. Following local tradition, the loadbearing dressed stone is left bare.

2013-0116-3d-Interior-ip3

The interior is simple and open, wrapped with the expansive view. The rustic stone walls contrast with sandblasted concrete and honed stone floors.

2011-0320-Sections-1

As can be seen in the sections above, there’s a deep overhang along the house’s western edge. Made possible by the reinforced concrete construction, it controls the hot afternoon sun while maintaining the view.

2011-0320-Elevs-1

The main elevation shows Pavilion Spyros’ simple elements, understated and tailored to the site.

This house, not yet constructed, is an independent commission. I created the design, and made all drawings and renderings.