Portland Access House

p01

Designed to enable long-term living in one’s own home, the Portland Access House combines single-level, barrier-free space with low-energy use comfort and extra income.

2015-03-12-site

The 1,500 square foot owner’s space is capped with a 795 square foot, one-bedroom apartment. This additional dwelling unit can be used for rental income, a family member, or a full-time caregiver.

ax01

The house wraps around a south-facing courtyard. With generous windows and outdoor plazas, indoor-outdoor living can be enjoyed all year long.

ip04

The view from the kitchen shows the visual connection to outdoor dining, raised planting beds and a reflecting pool. Even during Portland’s cool months, this outdoor amenity can be enjoyed, with the water’s surface reflecting moving patterns on the kitchen’s ceiling.

ip03

The kitchen has been designed for maximum enjoyment and minimum obstruction. Counters are lowered and pull-under work spaces are provided at the sink and cooktop. The dishwasher and oven are raised to eliminate the need to bend over, and a cooking island is provided at counter height to facilitate social food preparation.

ip02

Turning from the kitchen toward the living and dining rooms, the warmth of the space is combined with ample light and views. Radiant heat in the floors and massive brick walls maintain a warm equilibrium, eliminating the temperature swings of typical lightweight construction.

ip01

The living space is wrapped with light and views.

ip05

The bedroom can be left open to the living areas, yet privacy is gained with sliding doors. It also benefits from the animated light provided by the reflecting pool.

p03

The courtyard, viewed from the back yard, is a combination of nature and architecture. Raised planters cater to gardeners with limited mobility, and level, paved paths enable access to all parts of the garden.

p02

Viewed from the south, the courtyard combines openness to light with structured space. The veranda-style roof overhanging the south-facing windows blocks summer glare while welcoming the warming winter rays.

ip201

Upstairs, the one bedroom apartment creates a generous home for renters, caregivers or family members who provides a helping hand.

The Portland Access House is designed for a typical Portland 50′ x 100′ lot. While it addresses mobility needs, it emphasizes the enjoyment of an unimpeded life, rather than treating a medical condition. My goal in designing this house is to enable long-term joy in living by opening up space and maintaining flexibility. I would be pleased to speak with you about how these ideas might apply to your own life.

Portland Courtyard Community

This development of five houses, built on a 100′ x 100′ lot, is designed to engender community. Houses 1 and 2 address the street in a typically Portland way – porches, yards and interaction between inside and outside.

The architecture is open and inviting. The five 1,600 square foot houses are similar, but not identical, and laid out around a casual square. Each home has three bedrooms and two and a half bathrooms.

Four of the houses are linked through their carports, while the fifth house is free-standing. Each house has a front porch  and a roof terrace, giving ample opportunities for indoor-outdoor living, and all five share a common courtyard. This area, composed of permeable paving and green, landscaped yards, maximizes social interaction for children and adults alike.

p02b 01

Courtyard entrance.

The view above, from  the second floor of House 1, gives a sense of the community space.

The floor plans for House 5 (above) are similar to the others in layout; with an open first floor, space-efficient bedrooms on the second level, and a flexible fun third level.

The living room of House 5 and its front porch, accessible through a large, sliding glass door, create an interaction space for the family and the community.

The open ground floor keeps the family in touch.

House 5’s intermediate stair landings project into the courtyard, and bring light into its core.

On the third level of each house, a play room and roof terrace give ample opportunities for your family to do what they enjoy most. Covered outdoor space keeps your options open in Portland’s ever-changing climate

ip06b 01

The living space of House 2 faces the neighborhood.

ip07a 01

House 2’s kitchen includes the family dining table.

This community design  balances the benefits of shared living with the retained identity of an individual home.

All designs, drawings and renderings in this posting were created by me. While this specific layout is intended for two 50′ x 100′  lots, joined to make a 100′ x 100′ lot, I’m sure it could be even better tailored to your specific property.