Pavilion Spyros

This holiday villa, on the west coast of mainland Greece, is intended to eventually become the owner’s retirement home. It’s located high on a cliff, overlooking the Mediterranean Sea.

2013-0116-3d-Exterior-1

Closely hugging the rocky site, the house is composed of three elements – the main house, terrace and guest house. The materials are stone, concrete and glass.

2011-0320-main-level-plan

The site’s casual layout contains simply ordered spaces, composed with concrete columns and stone walls. Following local tradition, the loadbearing dressed stone is left bare.

2013-0116-3d-Interior-ip3

The interior is simple and open, wrapped with the expansive view. The rustic stone walls contrast with sandblasted concrete and honed stone floors.

2011-0320-Sections-1

As can be seen in the sections above, there’s a deep overhang along the house’s western edge. Made possible by the reinforced concrete construction, it controls the hot afternoon sun while maintaining the view.

2011-0320-Elevs-1

The main elevation shows Pavilion Spyros’ simple elements, understated and tailored to the site.

This house, not yet constructed, is an independent commission. I created the design, and made all drawings and renderings.

2 East Erie

Sometimes it helps to have a good relationship with your neighbors! Graham, Anderson, Probst & White had been doing various architectural projects for the Chicago Regional Council of Carpenters (aka Carpenters Union) for years. Given that the Carpenters’ headquarters were across the street from GAPW’s office, it’s not surprising. When the Carpenter’s Union decided to replace their existing, four-story building with a new mixed-use development, they insisted on GAPW as their architect.

9506-8B

Located just two blocks from Chicago’s North Michigan Avenue, the Carpenters Union’s property was prime for residential, retail and office development. Partnering with The John Buck Company, the Carpenter’s Union sought to improve their headquarters while capitalizing on their land’s value.

The resulting 40-story, mixed-use tower became know as 2 East Erie. With one of Chicago’s premier late-night bar & grills as its sole retail tenant, the rest of the base was composed of lobbies for the office and residential occupancies, as well as a meeting hall for the Carpenters Union.

9506-8CC

The base of the building was clad in warm brick and stone, seen here at the residential lobby entrance. A laminated glass canopy provides shelter while minimizing shadows.

9506-8D

Inside the residential lobby, the exterior’s theme of tonal framework is expressed in rich oak panels.

2-East-Plan-2

In the apartments, it’s all about corners. Floor to ceiling glass and column free corners combine to make apartments feel light and spacious. Unlike most apartment buildings, the compact layout of 2 East Erie allowed us to place the living areas on the corners. Even inboard units have projecting glass bays, giving the living space multi-directional views.

erieelev2

This elevation drawing makes clear the building’s complex development. The base, composed in two parts, reflects the scale of adjacent neighborhood buildings. This articulation of scale masks the six-level parking garage and its sloping floors within. The next five floors of the tower house the Carpenter’s Union headquarters, and the remaining floors are dedicated to residential. The penthouse has apartment amenities, including a roof deck, workout room and party room.

My work on this project was done while I was an employee of Graham, Anderson, Probst & White. I performed design, development and documentation, including full three-dimensional study of the tower’s interior and exterior. I also did all the residential floor plan layout, including unit mix studies and accessibility conformance.

Photographs in this post were created by Mark Ballogg of Steinkamp Ballogg Photography. I made the rendered drawings.

 

Rialto Theater Condominiums

The Rialto Theater is the heart of downtown Joliet, Illinois. While the focus is on the historic theater, this whole block development includes retail, offices, and apartments. The 1926 project’s architects were Rapp & Rapp, who often designed mixed-use theater complexes.

rialto

The theater was given an extensive restoration in the 1980s, but the rest of the complex remained in original, deteriorating condition. The residential portion was abandoned, and found to be in an advanced state of decay when Graham, Anderson, Probst & White was retained.

DSCN0012(6)

After thorough investigation, it was determined that the residential building was structurally beyond saving, so the client requested that we study replacing it.

p01

Our project combined ground floor retail with seven floors of condominiums. One special requirement was that our building had to accommodate a theater exit that was part of the original residential building. The textured precast concrete panels of the new building recall the molded terracotta panels of the original complex.

Rialto-Plan-2

 

I laid out the condominium units to be as flexible as possible. As there was very little residential development in downtown Joliet, it was not clear what the market for this building would be. By carefully arranging kitchens, bathrooms and living spaces, the floor could be maximized for smaller units (plan above) or larger units (plan below).

I designed this project while an employee of Graham, Anderson, Probst & White. I created all the photos, renderings and plan drawings in this post.