Portland Backyard Retreat

p01

This little structure, nearly 200 square feet of enclosed space, offers respite from daily life. Its simplicity is meant to engage the senses while providing shelter for contemplation.

ip01

Indoor-outdoor space, with glass walls that open wide, and wrap-around views. The roof continues over the veranda, providing shelter in the rain.

p04

Light comes in on three sides, including generous north-facing studio windows. Northern light is generally even and cool, which may be just the thing every now and then.

ip03

The space is simple and open. A wall-mounted cabinet captures the clutter, freeing the floor for whatever. These renderings show the space as it might be used to listen to music. It could also make a great studio for painting, yoga or meditation.

ip02

The view out is expansive. However, the side facing the main house is kept free of openings. This reinforces the removal from daily life, furthering the feeling of getting away for a while.

p02

From the outside, the retreat is simple and rustic. Its dark, rustic wood siding will deepen with age, becoming part of the surrounding landscape.

p03

The north-facing entry is modest, with a sense of departure as one steps from a grounded stone stoop to its entry bridge.

5047-Pavilion-Plan

The floor plan is very simple and flexible.

If this design stimulates your ideas about your own retreat, I’d be delighted to talk with you about it.

I designed the project, and created all the drawings and renderings in this post.