Portland Courtyard Community

This development of five houses, built on a 100′ x 100′ lot, is designed to engender community. Houses 1 and 2 address the street in a typically Portland way – porches, yards and interaction between inside and outside.

The architecture is open and inviting. The five 1,600 square foot houses are similar, but not identical, and laid out around a casual square. Each home has three bedrooms and two and a half bathrooms.

Four of the houses are linked through their carports, while the fifth house is free-standing. Each house has a front porch  and a roof terrace, giving ample opportunities for indoor-outdoor living, and all five share a common courtyard. This area, composed of permeable paving and green, landscaped yards, maximizes social interaction for children and adults alike.

p02b 01

Courtyard entrance.

The view above, from  the second floor of House 1, gives a sense of the community space.

The floor plans for House 5 (above) are similar to the others in layout; with an open first floor, space-efficient bedrooms on the second level, and a flexible fun third level.

The living room of House 5 and its front porch, accessible through a large, sliding glass door, create an interaction space for the family and the community.

The open ground floor keeps the family in touch.

House 5’s intermediate stair landings project into the courtyard, and bring light into its core.

On the third level of each house, a play room and roof terrace give ample opportunities for your family to do what they enjoy most. Covered outdoor space keeps your options open in Portland’s ever-changing climate

ip06b 01

The living space of House 2 faces the neighborhood.

ip07a 01

House 2’s kitchen includes the family dining table.

This community design  balances the benefits of shared living with the retained identity of an individual home.

All designs, drawings and renderings in this posting were created by me. While this specific layout is intended for two 50′ x 100′  lots, joined to make a 100′ x 100′ lot, I’m sure it could be even better tailored to your specific property.